Sever SR čaká v tomto roku súťaže na dva úseky ciest za 271,1 mil. eur

03.02.2014 Bratislava

Bratislava 3. februára (TASR) – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) chystá v tomto roku spustenie dvoch súťaží na severnom Slovensku. Pôjde o časť diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec a úsek rýchlostnej cesty R3 z Tvrdošína po Nižnú. Náklady na obidve cesty sú predpokladané vo výške 271,1 milióna eur a NDS chce súťaže spustiť v októbri a novembri 2014.

Finančne nákladnejší má byť úsek na diaľnici D3 pri Čadci. Štát predpokladá jeho cenu vo výške 187,1 milióna eur. Súťaž chcú diaľničiari spustiť v novembri a cesta sa má financovať z eurofondov. Úsek je dlhý takmer 5,7 km a nachádza sa na ňom 24 mostov. Podľa odhadov by sa mal stavať tri roky.

V tejto súvislosti sa už ozvalo mesto Čadca, ktoré súhlasí so začatím výstavby úseku diaľnice, vydanie stavebného povolenia však podmieňuje výstavbou mosta cez rieku Kysuca, ktorý vedie do miestnej časti Bukov. Podľa primátora Čadce Milana Guru v projekte diaľnice výstavba nového mosta chýba. Počíta sa len s provizórnym mostom v čase budovania stavby, ktorý sa má po skončení výstavby demontovať.

V prípade druhej pripravovanej súťaže na časť rýchlocesty R3 sú odhadované náklady vo výške 84 miliónov eur. Ide o úsek z Tvrdošína po Nižnú, ktorý je dlhý 5,2 km. Začiatok súťaže plánuje NDS na október a financovať sa má z eurofondov a štátneho rozpočtu. Podľa predpokladov by sa mal úsek stavať dva roky a malo by na ňom stáť 14 mostov.

Na východe Slovenska sa budú súťažiť dva úseky diaľnice D1 za 557,2 milióna eur

V tomto roku chystá Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na východe Slovenska dve súťaže na úseky diaľnice D1 za 557,2 miliónov eur. Prvým je obchvat Prešova, ktorý je dlhý 7,87 km a druhým je úsek pri Košiciach, z Budimíra po Bidovce. Na obidva projekty by sa mali spustiť tendre v decembri 2014 a financovať sa majú z eurofondov.

V prípade obchvatu Prešova, teda úseku Prešov, Západ – Prešov Juh, sú odhadované náklady 339,5 milióna eur. Úsek by sa mal stavať zhruba štyri roky a nachádza sa na ňom 18 mostov a jeden tunel, ktorý nesie názov Prešov a je dlhý 2,2 km.

Úsek Budimír – Bidovce si podľa odhadov vyžiada náklady vo výške 217,65 milióna eur. Je dlhý 14,4 km a má sa na ňom nachádzať 23 mostov. Jeho výstavba by mala trvať približne tri roky.
 

Vyberte región